mandag den 27. august 2012

Naturtilstand og samfundspagt

Kort fortalt begyndte man i det 18. århundrede at diskutere anderledes styreformer. Et selvbevidst borgerskab udfordrede enevældens og adelens monopol på magten og kom med alternative modeller for, hvordan et styre kunne indrettes.

Man kæmpede for ligestilling i rettigheder, så adelen ikke længere nød privilegier. For at argumentere for det skabte man et tankeeksperiment - hvordan ville det se ud, hvis vi nulstillede alle samfund og vendte tilbage til en naturtilstand:

Naturtilstanden:
- alle er født lige i rettigheder
- alle har ret til sit eget liv, sin frihed og sin ejendom
- desværre vil den stærkeste kunne fratage den svagere sine rettigheder, fordi der i naturtilstanden ikke er noget, der kan garantere rettighederne...hvordan løser vi den knude???


VED HJÆLP AF:

Samfundspagten:
- et samfund er en aftale mellem borgere om at oprette en stat, hvor udvalgte personer regerer over de andre.
- disse udvalgte personer står i spidsen for staten og har som den fornemste opgave at beskytte den enkelte persons rettigheder.
- pagten går altså ud på, at den enkelte borger har afgivet noget af sin frihed til et fællesskab - samfundet - mod at samfundet så garanterer den enkelte borgeres frihed og beskytter borgeren mod overgreb fra andre borgere eller fra selve staten.

Det er i udformningen af dette samfund, at Hobbes og Locke varierer i deres syn. For de vil ikke have helt samme styreform. Som man kan se det i nedenstående link (KIG FRA 1:38) så adskiller de sig ved, at Hobbes bedømte menneskene til at være født røvhuller, som ville benytte sig af enhver mulighed for at nakke sit medmenneske. Menneskene havde derfor brug for en stærk person med absolut magt, der pga. sin moralske kundskab ville bruge sin uindskrænkede magt til at bekytte os fra hinanden. Han plæderede på den måde for enevælde. John Locke mente ikke, at en hersker med absolut magt ville kunne regere uden at misbruge sin magt, og han foretrak derfor et system, hvor borgere valgte andre borgere til at repræsentere hinanden i et demokratisk system, og at magtens tredeling var en vigtig grundsten for at sikre den enkelte borger mod magtmisbrug fra den til enhver tid siddende regering.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar