mandag den 24. marts 2014

Danmark i '60erne

‘60erne
Store ungdomsårgange = der er mange børn
Der er flere, som tager gymnasie- og universitetsuddannelse
unge bliver utilfredse med undervisningen
Beskæftigelsen rykker over i den offentlige sektor
passe børn og gamle, så mødrene kan gå på arbejde

Kvinder på arbejdsmarkedet:
Husholdningsapparater gør det nemmere at passe huset
Forbrugsræset skaber behov for to indkomster
skaber arbejdspladser i detailhandel 
Flere kvindelige ansatte i den offentlige sektor

Årsager til ungdomsoprøret:
Store ungdomsårgange 
Stigende uddannelsesfrekvens blandt unge
Forældregenerationen står ifølge ungdommen for snæversyn, intolerance over for kvinder, tabuisering, forbrugsræs, hykleri

Politisk er der modstand mod Vietnamkrigen og USA opfattes som imperialistisk undertrykker af fattige ulande

Gruppeopgave
I skal i grupper arbejde med hver sit emne omhandlende ungdomsoprøret. Udgangspunkt for emnerne er tiden 1950erne til 1970erne
 Produkt:

  1. I skal lave en præsentation for resten af klassen af jeres emne af ca. 15 minutters varighed. I må selv om, hvordan I præsenterer det, I må godt være kreative og evt. inddrage de andre i klassen.
  2. I skal inddrage en sang fra tiden, der behandler jeres emne. I skal vise et relevant klip fra Youtube eller Gamle Danmark, der omhandler jeres emne.
  3. I skal skrive et indlæg på bloggen, hvor I kort fortæller om baggrund og årsager i forhold til emnet. Forklar noget om jeres emne. Hvornår var det? Hvem spillede en rolle? Hvad betød det?

Emner:

Gruppe 1 Sexualitet og frisind – opgør med tabuer, porno
                      Sang: Øjet af Trille.
                      Ida, Laura, Simone, Amalie

Gruppe 2 Bjørn Nørgaard, Klaus Rifbjerg over for Rindalismen – reaktion over for modreaktion
                      Freydis, Katrine, Celine

Gruppe 3+9 Ungdomsoprøret og politik, hvad blev de politiske mærkesager for? Vietnamkrigen som udtryk for vestlig imperialisme. Det gamle mod det nye. Kritik af autoriteter. Partiet Venstre Socialisterne.
Blekingegadebanden og ekstremisme – bagsiden af medaljen.
                      Mathias, Jessen, Schäfer

Gruppe 4 Ungdomsoprøret og engelsksproget musik, Woodstock festival. Bob Dylan (Blowin in the wind, Times they are a-changing, The Doors,
                      Jon, Emilie

Gruppe 5 Kvindebevægelsen og rødstrømperne “Vi gider ikke lave kaffe til jeres revolution”. Ligeløn. Barselsorlov. Abortspørgsmålet. P-piller, abort.
                      Anja, Deniz, Thea, Aia

Gruppe 6+7 Ungdomsoprøret og dansksproget musik, Roskilde Festival. Røde mor.
Stoffer – hash og LSD. White rabbit, Lucy in the sky with diamonds.
                      Mikkel, Ambæk, Frost     

Gruppe 8 Kollektiver som boform, Christiania og Thy-lejren.

                      Oliver, Umut, Hillary

mandag den 10. marts 2014

De rå 50'ere - udvikling og tendenser



Kapitlets overskrift er ”De rå 50’ere”. Dette kan forklares med, at der i 50erne kom rockere/"læderjakkerne", og der kom mere rock’n’roll. 



1. Hvad er forudsætningerne for ungdomsgenerationens nye muligheder i 50erne?
- De ændrede økonomiske vilkår. Danmark havde længe ført en forsigtig økonomi, men var  blevet så kapitalistisk at mange havde fjernsyn, hvilket gjorde, at man fik indsigt i andre landes kultur og forhold. Man lærte endvidere herfra, at det gik økonomisk godt hjemme i Danmark. 

2. Hvad viser tabellen os?
- Den viser den danske økonomiske situation fra 1956-1972. 
- BNP’en fordobles på denne periode. 
- Betalingsbalancens overskud går op og ned, men mindskes generelt fra cirka ’64. 
- Timeløn stiger og arbejdsløshed falder. 

3. Hvad siger teksten om familieformerne?
- Kvinder får i stigende grad udejobs. De ændrer på normerne, bl.a. ved et stilskifte i moden. 
- Supermarkeder ændrede kvinders hverdag drastisk. Forbrugskulturen ændredes altså. 
- Man begynder at tage på ferie, særligt til Harzen i Tyskland. Campingferie var et hit. 
- I slutningen af 50erne opstod ego-ferierne også, hvor enlige eller par uden børn tog på charterrejse - gerne til Mallorca med Spies. 
- Disse nye former påviser to tendenser: danskerne fik mere fritid, og de fik flere penge. 
- Der foregår en amerikanisering, hvor danskerne bliver inspireret af USA til at forbruge mere fx i forbindelse med køb af køleskabe, TV, biler og nye modetendenser. 

4. Hvad siger teksten om ungdomslivet, og hvilke idoler har man?
- De unge kedede sig. De mødtes derfor i parker, hvor de hørte høj musik, drak øl og dansede. Dette blev mødt med en vis skepsis, selvom flere eksperter mente, at ungdommen ikke var værre end tidligere. 
- De unge levede i weekenden; hverdagene skulle blot overstås. 
- Idolerne er de vilde mænd, som lever ligesom de unge selv gør/ønsker at gøre: James Dean og Elvis Presley. 

5. Hvad siger de tre kilder (se vedhæftning fra modul 10/3 2014) om ungdommen i 50erne?
- I kilde 1 ses unge fyre med læderjakker, hvor de ”hænger ud”. Der er ikke noget overordnet formål, men står i stedet og er sociale. Billedet siger desuden noget om, at de unge havde masser af penge; det ses nemlig, at de unge mænd har store motocykler/knallerter. Der er sammenhæng mellem kilde 1 og 2. I kilde 2 beskrives det, at der ikke var plads til de unge derhjemme, og at de derfor søgte til gadehjørner og porte, hvor de ”hang ud” med andre unge, som oplevede det samme. Kilde 3 illustrerer den altoverskyggende amerikanisering; firmaer appellerer til de unge med amerikanske produkter og navne (i dette tilfælde en Yankie-bar). 

onsdag den 5. marts 2014

Oversigt over de tre samfundstyper




Det traditionelle samfund frem til ca. 1850
Det moderne samfund
1850-1970erne
Det senmoderne samfund fra 1970erne og frem
1. Hjemstavnens betydning
Man bor i små landsbyer, hvis man havde  problemer (økonomisk, helbredsmæssigt etc.) hjalp man hinanden og man hentede ikke hjælp udefra.
Industrialiseringen begynder og folk forlader hjemstavnen og rejser ind til byerne for at søge arbejde.
Indutrialiseringen og individualiseringen har gjort at hjemstavnen har mistet sin betydning.
1. Familiens betydning
Kernefamilien – spiller en stor rolle og man afhænger meget af hinanden. Børnene følger deres forældres  fodspor. Drengene påtager sig sin fars arbejde og pigerne er hjemmegående som deres mor.
Mindre tid sammen med familien – arbejde og familie er adskilt.
Familielivet bliver mere adskilt – man kan være sammen og stadig isolere sig selv.
2. Kønsroller
Mandsdomineret samfund. Patriarkfamilie med manden som overhoved.
Éns muligheder afhænger i høj grad af éns køn - her har mænd flere muligheder end kvinder. Man kan ikke bare ignorere mulighederne, man er bundet til dem, ligesom man er bundet til køn.
Kvinder får stemmeret i 1915, kvinder får i højere grad indflydelse. Mænd er dog stadig mere beskæftigede i forhold til kvinder, både i forhold til uddannelse og erhverv. Ligestilling bliver en karakteristisk værdi for det moderne samfund.

Køn bliver et udvidet begreb. Man behøver ikke være mand eller kvinde. Man kan skifte køn. Køn kan defineres på mange forskellige måder (fx kan man vælge imellem over 50 forskellige køn på det engelske Facebook). Stadig større diskussioner om ligestilling – nu også for mænd (fx i forbindelse med barsel).

3. Statens rolle – Velfærdsstat?
Staten har en meget lille rolle – styrer typisk udenrigspolitik, opretholder et militær til at forsvare landet og sikrer lov og orden. Meget lille offentlig sektor.
Statens rolle vokser med industrialiseringen, børnepasning, pleje af syge og ældre. Skatteopkrævning til at udjævne økonomisk ulighed.  Udvikling af velfærdsstat.
Statens rolle afhænger af den politik der bliver ført, liberalistisk eller socialistisk. Dog altid en velfærdsstat, med stor omfordeling, økonomisk støtte til svage i samfundet, sygeforsikring, osv.
4. Social mobilitet og muligheder
Mulighederne var få under det traditionelle samfund. Samfundet var statisk altså man kunne ikke gå fra en social gruppe til en anden. Hvis man var i en fattig familie måtte man arbejde tidligt for at sikre økonomisk sikkerhed. Dermed måtte man forblive landmand, hvis man kom fra en landbrugsfamilie. Dermed var der en lav social mobilitet i samfundet.
Muligheder blev større i det traditionelle samfund grundet urbaniseringen. Da der var flere muligheder for arbejde. Velfærdsstatens oprettelse gav flere muligheder til fattige, så de kunne få sig en uddannelse og dermed stige til en ny socialgruppe. Den liberalistiske tankegang (enhver er sin egen lykke smed), var også med til at gøre mulighederne for social mobilitet bedre.  
I det senmoderne samfund blev mulighederne for arbejde og social mobilitet højere. Folk fik større muligheder for at få en bedre uddannelse end deres forældre, bl.a. på grund af SU´ ens oprettelse i 1970 og socialreformerne i 1970´erne.
5. Landets økonomi og handel
Handlen udgør en lille del af økonomien, da man er fælles om at dyrke jorden og da man ikke brugte penge som et betalingsmiddel, men byttede mere varer.
Industrialiseringen begynder og jernbaner, havne og vejnet bliver bygget. dette betyder også at handlen udgøre en langt større del af økonomien og DK går til markedsøkonomi styret af udbud og efterspørgsel. Danmark handler nu med andre europæiske lande.
DKs handel bliver globaliseret aka vi handler med hele verden. BAM. Frederik er en brony.
5. Dominerende erhverv
Landbrug
Industri
Service sektor/Offentlige erhverv
6. Religionens rolle
Det spillede en stor rolle, da kirken havde en stor magt. Det var kirken som stod for omsorg af de syge og fattige mennesker.
Religionen får en mindre betydning for samfundet på dette tidspunkt. Da der kommer flere forskellige tolkninger på mennesket opståen fx. Darwins evolutionsteori. Denne periode præges af modsætningen mellem religion og videnskab. Sekularisering betyder at religion er adskilt fra staten.  
I et individ orienteret samfund bruger man religion til at skabe sin egen identitet. Det er en valgmulighed for den enkelte.
Samfundsmæssigt spiller religionen ikke en rolle.
7. Samfundsklasser og politiske tilhørsforhold
Samfundet er inddelt i fire klasser/stande:
Adelige, gejstlige (kirkens mænd), borgere og bønder.
Der var ikke demokrati i denne periode, og det er derfor lidt abstrakt at tale om politiske tilhørsforhold. Dog var der stænderforsamlinger, hvor de repræsentanter fra de forskellige stande, kæmpede for deres stande, og det var selvfølgelig disse man var loyale overfor.
Klassesamfund.
Der er kapitalejere, bønder, arbejdere og middelklassen. Der er flest arbejdere. Det er i denne periode at ‘de fire gamle’ partier opstår, og der er bestemte politiske tilhørsforhold, alt efter klasse.
Middelklassen dominerer stort, og derfor er der heller ikke længere partier der repræsenterer en bestemt klasse, da det ville skabe politisk stilstand. Derimod er der en masse “Catch-all” partier, der fokuserer på værdipolitik, frem for klassepolitik.
8. Hvem bestemmer retningen for landet? Hvem styrer politikken?
Kongen og landets velhavende bestemmer i hvilken retning landet skal bevæge sig. Efter grundlovens indførelse sidder en regering, som er under stærk indflydelse fra kongen.
Efter parlamentarismens indførelse er både politikere og partier blevet mere selvstændige, og opererer nu uden kongelig indflydelse. Partierne repræsenterer de forskellige befolkningsgrupper, som hver især præger landets fremtid.  Landstinget nedlægges i 1953.
Ministerier er ofte i mindretal og må derfor søge støtte hos oppositionen. Partierne er ikke opdelt efter klasser mere, der er en større fordeling af vælgere hos de forskellige patier, samtidig med at medierne har fået en større indflydelse på vores politiske situation.

8. Vigtige årstal og vigtigste tendenser
Tanker om oplysning og demokrati vandt frem i 1700-tallet. I 1788 blev stavnsbåndet ophævet, hvilket tillod bønder at bosætte sig og arbejde nye steder.
I 1849 blev Grundloven vedtaget, og landet fik sit første parlament.
Årstal:
Parlamentarismen indføres i 1905, hvilket fratager kongen enhver politisk magt. I 1915 får kvinder og tjenestefolk fuld stemmeret.
Landstinget nedlægges i 1953.
Større demokratisk gennemsigtighed og grundlæggelse af velfærdsstaten.

Tendenser:
Basarmen blev opfundet.
Kvinderne kommer ind på arbejdsmarkedet og skaber en langt større forskellighed blandt magthaverne.

2014: Rasmus Jesper Jessen døde (øl), men genopstod på tredjedagen - Fordi oldboys håndboldholdet havde en fucking vigtig kamp !!!.
Jessen er desværre blevet blind…

Globaliseringen har haft en stor effekt på den måde, landet indretter sit arbejdsmarked og  uddannelsessystem på.  
Egon Olsen er igen i fængsel...
Kvinder på arbejdsmarkedet
I dag har Danmark en kvindelig statsminister.