mandag den 28. april 2014

Interview med Rudyard Kipling omkring Imperialisme

Velkommen til Rudyard Kipling, forfatter, journalist og digter! 

"Tak" 

I dag skal vi tale om Imperialisme, og mere specifikt, dit digt Hvid Mands Byrde. Det er lidt uklart, hvorvidt du er seriøst, eller ironisk i dit digt. Kan du uddybe dette? 

"Jeg mener skam hvert et ord af digtet. Imperialismen er vore dages korstog, bare med lidt mindre religion, og lidt mere fornuft. Imperialismen gør de underudviklede lande en stor tjeneste, og det er bestemt alle tænkelige konsekvenser værd."

Kan du være lidt mere specifik i forhold til de tjenester du snakker om? 

"I digtet nævner jeg bl.a. linjerne 'fyld hungersnødens munde, og slå al sygdom ned.' Imperialisme, er humanisme i sin allerreneste form. Vi sætter os for, at civilisere et helt kontinent, lære dem at brødføde sig selv, og forebygge dårligdomme. Det er ikke kun os selv der profitere af imperialismen, men i mindst lige så høj grad, den lokale befolkning."

Men hvordan kan du forsvare, at lokalbefolkningen profitere lige så meget som vesten, når man ifølge dit digt ikke må tale om frihed: 'Og tal ej højt om frihed. Det røber, man er svag'? 

"Med frihed følger ansvar. Før man kan tage vare på sig selv og sit eget land, er man ikke kvalificeret til at have frihed. Derfor er vi, som civiliserede europæere, nødt til, håndfast og disciplinært, at opdrage de indfødte, så de kan lære at adlyde og senere udstede ordrer. Man kan tage Indien som eksempel. Her ser vi, lidt over 100 år efter digtet er skrevet, at Indien oplever stor vækst, som resultat af den industrialisering som Briterne førte med sig, samtidig med at de har fået al deres frihed tilbage, fordi deres civilisation er blevet moden. Det modsatte kan man f.eks. se i mange Afrikanske lande, hvor overmagten trak sig ud for tidligt, og de ikke kunne styre deres eget land."

Mange tak for din tid, og gode kommentarer Hr. Kipling, og held og lykke med modtagelsen af Junglebogen 2.  

Frost, Amæk, Schæfer

Ingen kommentarer:

Send en kommentar