torsdag den 11. oktober 2012

Kulturel udvikling i 1789-1914


Vigtige begreber og personer:
  • ·         Guldalderen
  • ·         Det Moderne Gennembrud
  • ·         Sædelighedsfejden
  • ·         Georg Brandes
Guldalderen:
Guldalderen var en periode indenfor litteraturen og kunsten der opstod i 1800-1840. Den var især præget af nationalisme og idyl. Kunstnerne i perioden var meget religiøse og begyndte at ’se tilbage’ på historien. De blev inspireret af Asertroen, naturen og hjemmets hygge.
I guldalderen var sproget meget formelt og lyrisk, og samfundets problemer var lagt under tabu på trods af at kunstnerne lige havde fået pressefrihed. Man lagde ikke noget under debat og fokuserede på de gode ting ved samfundet samtidig med at man forsøgte at holde fast i gamle traditioner og normer. 
Udsigt til sommerspiret, 1809, C. W. Eckersberg

Det Moderne Gennembrud:
I 1872 blev Darwins bog, Arternes Oprindelse, for første gang oversat og udgivet i Danmark. Denne udgivelse gav grund til debat, eftersom at den satte sig direkte i mod Bibelens lære.

Året før havde den danske dr. Georg Brandes begyndte en forelæsningsrække på Københavns Universitet, der skabte epoke. Han gik imod de tidligere generationers mening om at det var kunsten og litteraturens mål at bevare sociale normer og regler. Han mente heller ikke at kunstneren var hævet over samfundet, men derimod at han stod midt i det og skulle skabe et billede af hvad han så. Kunstneren skulle være realistisk
.
Samtidig eksperimenterede flere forfattere, bl.a. J. P. Jacobsen, med kønsroller og seksualitet. Det førte til en debat om bl.a. kvinders kønsdrift og homoseksualitet.

Sat Ud, 1892, Erik Henningsen
Sædelighedsfejden:
Sædelighed betyder egentlig ’det gode i samfundet’ og har noget med moralen at gøre. Sædelighedsfejden var en debat lige præcis omkring hvad der var det gode og moralske. Den indbefattede spørgsmål omkring seksualitet, kønsroller, realisme og tro.

De unge mennesker var begyndt at blive ateister som at videnskaben begyndte at modbevise Bibelen, og der kom mere ligestilling mellem kønnene. Samtidig blev den nye gruppe af kunstnere langt mere realistiske og begyndte at sætte problemer under debat i stedet for blot at vise idealet.

De ældre i samfundet satte sig selvfølgelig imod de nye bevægelser og forsøgte at bibeholde de gamle traditioner og normer. Det er denne fejde mellem ’de unge’ og ’de ældre’ som man kalder sædelighedsfejden.

Georg Brandes:
Georg Morris Cohen Brandes blev født d. 4. februar 1842 i København og var en dansk kritiker og litterat. Han havde, som sagt, stor indflydelse på dansk og skandinavisk litteratur under det moderne gennembrud. Det var også ham som formulerede principperne bag realisme og naturalisme, som var to bølger i denne periode.

Han studerede kulturhistorie, filosofi og æstetik på Københavns Universitet. Han levede i en periode i Berlin, mens hans bror og Viggo Hørup stiftede dagbladet Politikken, som var med til at bane vej for hans og ungdommens idéer. Da han vendte tilbage til Danmark, holdt han en del forelæsninger omkring bl.a. poetisk realisme. Forelæsningerne blev mødt med blandede reaktioner, men var med til at bane vejen for det moderne gennembrud.

Georg Brandes regnes for at være teoretikeren bag Det Moderne Gennembrud.
Georg Brandes
Kildekritik 
Af artikel fra kvinfo.dk
Kilden kommer fra hjemmesiden kvinfo.dk, som er en hjemmeside om kvinder; forskning, historie osv. 
Den omhandler sædelighedsfejden.
Kilden er egentlig meget objektiv og forfatteren viser umiddelbart ikke sin egen mening omkring emnet. På nogle tidspunkter virker det lidt som om at forfatteren har en negativ holdning til perioden før sædelighedsfejden, men dette står hverken direkte eller indirekte i teksten på noget tidspunkt. 
Kilden fortæller især om hvordan køns- og ægteskabsforhold var før 1880'erne og mindre om selve sædelighedsfejden. Den fortæller næsten ikke noget om resultatet af fejden.

Isabel K. Nielsen, Katrine J. Kierkegaard og Freydis M. Magnusdottir



Ingen kommentarer:

Send en kommentar