torsdag den 11. oktober 2012

Vigtige personer i perioden 1789-1914



Louis Pio: 

- Dansk socialist

- Født 1841
- Udgiver af ugeavisen ”Socialisten”, med hans fætter Harald Brix som redaktør.  
- Stifter af og formand for ”Den internationale Arbejderforening for Danmark” i 1871 - i dag kaldet Socialdemokratiet. 
- d. 2. Maj,1872 indkaldte Pio til ”folkemøde på Nørrefælled” gennem sin ugeavis ”Socialisten”. Statsmagten udstedte et forbud mod afholdelse af mødet, men Pio afholdt det alligevel. Derfor blev han, og hans to medledere, anholdt natten mellem d. 4 & 5. maj. 

Statens indgriben resulterede i en stor konfrontation mellem politi, arbejdere og millitær - det der i dag kaldes ”Slaget på Fælleden”. 

Pio sad 2 år i fængsel, og udvandrede derefter til USA, hvor han døde i 1894. 


J. P. Jacobsen:

- hedder Jens Peter Jacobsen

- Født 1847
- Vigtig forfatter under det moderne gennembrud
- Var, som de fleste andre af det moderne genenmbruds mænd, ateist.
- Nær ven af Brandes-brødrene
- Oversatte i 1872 C. Darwins ”On the Origin of Species” til dansk, hvilket oplyste danskerne om naturvidenskaben, og satte spørgsmålstegn ved Gud og kristendommen.    
- Blev i Danmark set som naturalist og en inspirationskilde til naturalismen - hans digtning var dog ikke naturalistisk, men mere symbolsk. 
- Den moderne litteratur i Danmark begynder med J. P. Jacobsen. 
- Døde 1885. 


J. B. S. Estrup

- Jacob Brønnum Scavenius Estrup

- Født 1825
- Godsejer og konservativ politiker.
- Danmarks 14. og længst siddende statsminister. 
- Modstander af lige valgret for alle, og parlamentarisme (parlamentarisme betyder at en regering enten skal have et flertal med sig, eller ikke må have et flertal imod sig)
- Fjendtlig overfor reformer (konservativt træk)
- Væsentligt fokus var opførelsen af Københavns Befæstning - hans regering fik desuden anlagt en del jernbaner + Københavns frihavn. 
- Havde aldrig flertal i folketinget - anvendte provisorier (midlertidige love) til at opretholde sin post som statsminister og leder af partiet ”højre”. 


Georg Morris Cohen Brandes

- 4. februar, 1842 – 19. februar, 1927
- Dansk kritiker og litterat, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870'erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden. 
- han formulerede principperne for en ny realisme og naturalisme.
- Introducerede i 1899 ordet og begrebet "intellektuel" i det danske sprog.
- Regnes traditionelt for teoretikeren bag Det Moderne Gennembrud. 
- Han har påvirket flere generationer af forfattere og intellektuelle
- Har lavet forelæsningsrækken 'Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur', der udkom i bogform 1872-90, hvori han opstillede programmet for Det Moderne Gennembruds forfattere. 
- Brandes var stærkt optaget af kvindens stilling i samfundet. han pønsede på et felttog til befrielsen af det undertrykte køn.


Frederik d. 7.:

Frederik d. 7. blev født i 1808 og døde i 1863. Han blev konge i 1848 efter sin far Christian d. 8., og beholdt stillingen som konge indtil han døde. 
Det Frederik d. 7. er mest kendt for er, at han står som giver af Danmarks Grundlov i 1849 og at han var den første konge efter enevældets fald. Desuden var han Danmarks konge under treårskrigen i kampen om at indlemme Slesvig i det danske kongerige. 
Han blev gift tre gange.
Da Frederik blev konge i januar 1848 var folk noget tvivlsomme, da Frederik ikke havde udvist nogen politisk interesse. Han endte dog alligevel med at tage folket med storm, da han opgav enevælden og gav Danmark fri forfatning (Junigrundloven).
Frederik spillede derfor en afgørende rolle i den danske martsrevolution, hvor han lod det gamle ministerium opløse efter demonstration. To dage efter denne demonstration blev et nyt ministerium udnævnt, og i dette ministerium deltog både liberale og konservative. Her erklærede Frederik d. 7. så, at han anså enevælden som værende forbi og nu var en konstitutionel konge (altså at han nu var konge i et monarki, hvor hans magt var den lovgivende). 
I denne måned (altså marts 1848) begyndte Treårskrigen desuden. Danmark ønskede som sagt at indlemme Slesvig i det danske kongerige, men tyskerne var ikke med på denne ide. Krigen varede i tre år, men Danmark vandt aldrig andet end den militære sejr, og fik ikke Slesvig. 
Så Frederik d. 7. i korte træk:
- Var med til at indføre den første form for demokrati i Danmark ved at opgive enevælden.
- Gav (trods sin tvivl) Danmark Grundloven.
- Førte Treårskrigen for Danmark, og kæmpede for at få Slesvig indlemmet i det Danske kongerige.
- Blev en af Danmarks mest populære konger. 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar